Lestadiolaisuus Tanskassa.

Lestadiolaisuus on Tanskassa määrällisesti vähäistä. Tiettävästi maassa esiintyy ainoastaan esikoislestadiolaisuutta. Tanskassa asui ainakin 1970-luvulla myös joitakin vanhoillislestadiolaisia ja siellä pidettiin tällöin myös muutamat vanhoillislestadiolaiset seurat. Seuratoiminta lakkasi aktiivisen toimihenkilön muutettua Ruotsiin. Joitakin vanhoillislestadiolaisia on asunut Tansakassa tämänkin jälkeen.

Esikoislestadiolaisuuden välittäjänä Tanskaan oli Pohjois-Norjasta, Hamaröystä kotoisin ollut Amund Sand (1902-1975). Hänen isänsä oli tunnettu saamelainen saarnaaja Jacob Sand. Amund Sand oli muuttanut Tanskan Keski-Jyllantiin Giveen 1939 ja avioitunut Kjellerupista kotoisin olleen tanskalaisen Gyda Christensenin kanssa. Käydessään Pohjois-Norjassa Amund Sand koki uskonnollisen murroksen lapsuutensa yhteisössä. Myös hänen vaimonsa liittyi esikoislestadiolaisuuteen ja Sandit tekivät liikettä tunnetuksi kotiseudullaan. Eräitä tanskalaisia vieraili Buksnesin seuroissa Lofooteilla 1950-luvun alussa. Norjalaiset esikoissaarnaajat Lauritz Andreassen ja Hans Karlsen tekivät 1952 lähetysmatkan Tanskaan käyden Givessä ja Äerön saarella. "Uusi oppi herätti sekä kiinnostusta että vastustusta. Tämän jälkeen esikoislestadiolaiset saarnaajat ovat vierailleet Tanskassa säännöllisesti. Alkuaikoina kuulijoiden määrä vaihteli 15 - 70 välillä.

Esikoislestadiolaisuus sai Givessä 1950-luvun alussa muutamia kannattajia ja paikkakunnalle syntyi liikkeen ystäväpiiri. Eräillä lestadiolaisuuteen liittyneillä oli aikaisemmin ollut yhteyksiä ns. vapaisiin suuntiin (metodistit, vapaakirkko). Myös 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa muutamia yksittäisiä tanskalaisia liittyi esikoislestadiolaisuuteen. Liikkeen kannatus supistui pieneen yhteisöön Keski-Jyllannissa. Tämä yhteisö ei ole 1960-luvun jälkeen kasvanut ja 1980-luvun lopulla liike supistui muutamaan henkilöön. Paikallisena puhujana toimi Karl Äerö (1903-1980) ja hänen jälkeensä toimintaa on jatkanut vuonna 1943 syntynyt Finn H. Hansen. Seuroja pidetään joka sunnuntai kodeissa. Lestadiolaisseuroja on Given ja Äerön lisäksi pidetty Kööpenhaminassa, Grinstedissä, Århusissa ja Koldingissa ympäristöineen.

Tanskan lestadiolaisuus korostaa selkeästi omaa uskonnollista identiteettiään ja sulautuminen muihin luterilaisiin herätysliikkeisiin ei tule kysymykseenkään. Liike on kuitenkin pysynyt korostetun uskollisena valtiokirkolle. Tanskan esikoislestadiolaiset ovat jatkuvasti kosketuksissa Norjaan ja Ruotsin Lapin "äitiseurakuntaan". Vuoden 1952 jälkeen Ruotsista ja Norjasta on tehty Tanskaan kymmeniä lähetysmatkoja.

Kirjallisuutta
Hansen, Finn H. Tanskan kristillisyyden vaiheista. Rauhan Side 5/1985, 9 -11.
Lapin lähetys Norjaan ja Tanskaan 1999. Rauhan Side 2/1999. 21. - Todetaan mm., että edellinen lähetys Länsi- ja Etelä-Norjaan sekä Tanskaan oli vuonna 1992. Matka Tanskaan tehdään (6.-8.8.) Länsi-Norjan matkan päätteeksi.
Talonen, Jouko Esikoislestadiolaisuus Tanskassa. SKHS:n vuosikirja 1987, sivut 122 - 130.
Päivitetty 12.12.2006 05:30
© Lestadiolaisuus.info

Sponsored by ProKarelia