Lestadiolaisuus Unkarissa

Kirjallisuusviitteet
Balla, Emöke Uskovaisena Unkarissa SLL 9/1995, 25 – 26.  
Csepregi, Bela Sanomia Unkarista SLL 3/1942, 57-59. Oroshaza 9.6.1941..Jumala siunaa sanansa julistamista yli kaiken. Hän antoi siunauksensa kansanopistomme työlle. Minulla oli 14 oppilasta ja noin puolet tuli parannukseenUnkarissa on liikkumassa nykyään jonkinlainen uskonnollinen herätys. Tässä herätystyössä Jumalalla on aseena eräs merkillinen mies, Ferenc Sréter. Hän on suurmaatilanomistaja. Hän perusti vuonna 1925 omalle maatilalleen Unkarin ensimmäisen kansanopiston. Tämä opisto ei kuitenkaan ollut vielä mitenkään erikoisesti kristillismielinen. Se toimi 5 vuotta. Sillä välin Jumala teki työtään Sréterin sydämessä. Hän tuli vakavaan herätykseen, jätti ikivanhan aatelislinnansa ja muutti perheineen Soproniin lukeakseen papiksi. Vuoden ajan hän opiskeli Erlangenin yliopistossa Saksassa ja v. 1933 hänet vihittiin papiksi. Hän työskenteli YKY:n pääsihteerinä, hoiti diasporassa iolevia luterilaisia ja v. 1938 rupesi pitämään evankelioimispäiviä (7-8pv). Se teki voimakkaan vaikutuksen. Monet kuulijat saivat piston sydämeensä ja rupesivat kyselemään, mitä heidän rauhaansa sopi. Evankelioimispäivien loppupuolella hän kutsui esiin niitä, jotka ajattelivat kristillisyyttä vakavasti ja tahtoivat olla kristittyjä. Niille hän piti jälkikokouksia ja koetti veljen sanalla neuvoa heitä parannuksen tiellä ja koossapitää heitä Jumalan sanan viljelemisessä, rukous- ja veljesyhteydessä. Hän piti myös huolta jälkityöstä heräämäisillään olevien keskuudessa. Suomessa oloajallani hän oli pitänyt Oroshazassakin evankeliomispäiviä. Vaikutus oli yli kaiken toivon. N. satakunta ihmistä oli tunnustanut olevansa kadotuksen omia ja tarvitsevansa Kristuksen ristin pelastusta. Muodostui veljespiiri, uskonyhteys, jossa viljeltiin ahkerasti Jumalan sanaa, yhteistä rukousta ja uskon yhteyttä. Papit ihmettelivät ja toivoivat, että se menee ohi., ei mennyt. Tuli on yltynyt. Ja kansanopisto tuli tämän seurakunnan lempilapseksi.

Kotiin palattuamme jouduimme, varsinkin Janos Györi, joka työskentelee Budapestissä, kosketuksiin Sréterin kanssa. Keskustellessamme monet asiat selvenivät molemmin puolin, tulimme yhä lähemmin tuntemaan toisiamme ja viimein pääsimme täydelliseen uskon yhteyteen. Sréter kutsui meidät avukseen evankelioimistyössään ja Budapestissä olevan eccelesiolan uskoi veli Györin hoitoon. Janos on thenyt työtään uskollisesti ja siunatusti. Tänä keväänä pidettiin Budapestissä viikon kestävät evankelioimispäivät ja Janos piti jälkikokouksia. Hän ei antanut pelkkiä neuvoja, vaan selitti yksinkertaisesti parannuksen tien ja julisti sen avoimesti Kristuksen sovintoveren kautta kaikille syntisille. Ne, jotka tahtoivat vapautua synnin kuormasta, nousivat tunnustamaan tilansa, ja niille hän avoimesti julisti omakohtaisen armon evankeliumin….Vähän tämän jälkeen pyydettiin minua erääseen Länsi-Unkarin seurakuntaan evankelioimispäiviä pitämään. Otin mukaani veli Janos Kajoksen ollaksemme kaksin, Mestarimme säätämisen mukaan. Sielläkin saimme kokea verisen evankeliumin voimaa. Sen seurakunnan paimen oli tullut kanssani uskon yhteyteen jo vuosi sitten ollessani siellä kansanopistoamme mainostamassa. Kerroin hänelle herran työstä suomessa ja omasta elämästäni. Ei hän antanut minun mennä ennen kuin oli ripittäytynyt ja saanut synninpäästön. Nyt oli hänen diakonissasisarensa mukana ja täydellisessä uskon yhteydessä saimme käytännössä kokea pyhien yhteyttä. Seurakunnassakin 30-40 ihmistä pyysi sovintosaarnan julistamista omalle kohdalleen… Sréter kävi kaksi vuotta sitten tässäkin seurakunnassa ja silloin alkoivat heräämiset.
Csepregi, Béla Sanomia Unkarista SLL 1/1943. 11-12. Evankelioimistyössämme on tapahtunut suuri muutos, kun rakas veljemme Ferenc Sréter kutsuttiin Budan linnan luterilaiseksi kirkkoherraksi. Hän ei olisi tahtonut ottaa vastaan tätä kutsua, koska tunsi olevansa lähetetty evankelioimistyöhön….Ymmärrämme, että Jumala voi tahtoa paljon sen kautta, että Hän panee uskollisen saarnaajansa kotimaamme ensimmäiseen seurakuntaan, jota nimitetään "ylhäällä vuorella olevaksi kaupungiksi" – tehdäksensä sen todella siksi. Ferenc Sréter johtaa edelleenkin evankelioimistyötä, mutta kuitenkin voi hän nyt matkustaa ja evankelioimisviikkoja pitää paljon vähemmän. Toivoimme tähän asti hartaasti, että veli János Györinkin onnistuu täydellisesti tähän palvelukseen asettua, mutta se ei käynyt laatuun. Kuitenkin János on ensimmäinen avustajamme työssä. On suuri ilo toimia rintarinnan kalliin evankeliumin julistamisessa ympäri maata. Emme ole tässäkään yksin. On vielä kymmenkunta työtoveria, jotka virallisen seurakuntatyönsä ohella avustavat meitä ja joiden kanssa olemme täydessä yhteisymmärryksessä evankeliumin ytimestä, sen julistamisen muodosta ja autuaaksitulemisen tiestä. Kaksi viikkoa sitten pidimme keskustelukokousta aiheesta "evankeliumi, syntein anteeksiantamus, synninpäästö" ...Nyt me täällä vapisevin sydämin tajuamme, että Jumala antaa meidän kansallemme kalliin armonajan, koska vielä saa kaikua yksinkertainen evankeliumi, joka irroittaa synnin kahleet.
Csepregi, Béla Tervehdys Unkarista SLL 1/1944, 6  
Heikkilä, Ulla-Maija Suviseuroista tuli myös pohjoisen kesän alkujuhla Suomenmaa 29.6.1998. Sisältää unkarilaisten seuravieraiden Attila Smolarin ja Anna Smolarin haastattelun.
Jussila, O.H. Evankeliumin työsaralta Unkarissa SLL 3/1942, 56 - 57. Monet tämän lehden lukijoista muistavat Kemin vuosikokouksista kesällä 1939 nuoren unkarilaisen veljen, joka oli siellä keskuudessamme. Pastori Bela Csepregi oli kahden maamiehensä ja virkatoverinsa Janos Györin ja Istwan Mezein ollut harjoittamassa teologisia jatko-opintoja Helsingin yliopistossa samoin kuin neljäs nuori unkarilainen, pastori Janos Kajos, opiskeli teologiaa Viron yliopistossa Tartossa. Niinhän Suomestakin mm. veljemme Paavo Viljanen on aikoinaan ollut vastaavanlaisilla opinnoilla Unkarissa. ..Kirjoittaja kertoo pappien kokeneen Suomessa uudestisyntymisen "armon". …Nämä velejt ehtivät olla kristittyjen seuroissa monilla paikkakunnilla täällä Suomessa. Veli Csepregi oli Ruotsin kristittyjen kesäseuroissa. Marraskuun lopulla, viikko ennen talvisodan puhkeamista he lähtivät paluumatkalle kotimaahansa, Csepregi ja Györi Unkariin ja Mezei Romaniaan. Samoin veli Kajos ehti palata kotimaahansa ennen bolsevikkien hirmuhallintoa. Kotimaassansa nämä palavahenkiset veljet ovat tehneet Herran työtä, niin että elävän kristillisyyden tulen liekki on syttynyt palamaan heidän kotimaassansa. Unkarissa oli jo aikaisempina vuosina syntynyt voimakasta herätystä erään maailmansodan sankarin, Ferenc Sreterin vaikutuksesta. Suomesta palanneet veljet tunsivat siinä tapahtuvan herätyksen armotyön, ja kun Sreter erityisesti veli Györin opastamana pääsi käsittämään evankeliumin uskon salaisuuden, liittyi hän veljiin uskossa ja rakkaudessa. On myös perustettu Unkariin ensimmäinen kristittyjen kansanopistokin. Se toimii Oroshazassa ja sen johtajana on veli Csepreg.
Kankkonen, Heikki Kylvömiehinä sukulaiskansan parissa SLL 6/1998, s. 20-21.  
Mikkola, Pekka Unkarin siioni on vielä pieni yhteisö Kaleva 28.6.1998.  
Uljas, Juhani Jumalan asialla Unkarissa SLL 1/1995, 22 – 25.  
  Jumalan asialla Unkarissa SLL 1/1995, 22 – 25.  
Uljas, Juhani Miksi uskon? Lähetysmatkalla Unkarissa SLL 1/1997, s. 20-21.  
Uljas, Juhani Kylvömiehinä sukulaiskansan parissa SLL 6/1998, 20 – 22.  
Uljas, Juhani Lämmin ja kotoinen tunnelma. Lähetysmatkalla Unkarissa 13. - 16.10. 2000. Seurat pidettiin Albertirsassa, 60 kilometriä Budapestistä kaakkkoon. Siellä asuvat Attila ja Hajni Smolar. Unkarissa pieni siioni, vain kourallinen. Sen jäsenet asuvat hajalllaan eri paikkakunnilla ympäri maata. Perjantai-iltana (13.10) lähes kaikki unkarin pienen siionin jäsent olivat kokoontuneet seuroihin...
Vuonokari, Pekka Unkarissa on mahdollisuus Jumalan valtakunnan työhön SLL 3/2000, 22-23. Kertomus lähetysmatkasta 14-17.1. Unkariin. Matkakohde 50km kaakkoon Budapestista sijaitseva Albertirsa, jonka Albertin seurakunnan kirkkoherraksi on valittu veljemme Attila Szmolár.
Linkkejä

Lestadius ja lestadiolaisuus unkarin kielellä.

Päivitetty 01.01.2005 05:29
© Lestadiolaisuus.info

Sponsored by ProKarelia