Arto Paasilinna, Suomen Kuvalehti 15/1966
Kuusamossa on meneillään vakava uskonnollinen näytelmä. Pääosia esittävät Kuusamon vanhemman suunnan laestadiolaiset. Muita huomattavia osia näyttelevät Käylän rajaseutupastori Martti Kallunki, Kuusamon kirkkoherra Antti Poukkula, Suomen Televisio sekä itse Saatanakin avustajineen puheiden mukaan. Näytelmä alkoi Kuusamon kirkkoneuvoston päätöksestä, jonka mukaan Käylän rajaseutukirkosta ei saa televisioida jumalanpalvelusta. Ei saa televisioida, vaikka hankkeen takana on Suomen kirkko.
Televisiointiluvan epääminen hämmästytti koko maan uskovaiset ja uskottomat. Laestadiolaiset vakuuttivat, että televisiointi kiellettiin, koska se olisi ollut syntiä. Ylipäätänsä vanhemman suunnan laestadiolaiset ovat sitä mieltä, että televisio on sielunvihollisen uusin keksintö ihmiskunnan tuhoamista varten. Tämä käsitys on Kuusamon erämaakylissä järkkymätön; uskovaiset katsovat, että kuvien palveleminen on epäjumalan palvelusta. – Me haluamme pitää kirkon kirkkona. Ei televisiota päästetä synnillisine vehkeineen kirkkoon, sanoivat vanhat kuusamolaiset.
Televisiopappi Heikki Kalima keksi jo aikoja sitten, että Käylän kauniista kirkosta pitäisi saada televisioiduksi rajaseudun jumalanpalvelus. Mikäpä siinä, valmisteluihin ryhdyttiin. Valmisteluiden loppuvaiheessa tiedusteltiin myös käyläläisten mielipidettä. Siinä vaiheessa asia mutkistui; käyläläiset kielsivät televisioinnin jyrkästi. Ällikällä lyöty Kalima ei kuitenkaan luopunut hankkeesta. Olihan luvassa jumalanpalveluksen lähettäminen myös Eurovision kautta moniin Euroopan maihin. Käylän rajaseutupiirin pastori Martti Kallunki asettui hänkin vastustamaan televisiointia. Kuusamon kirkkoherra ei tässä vaiheessa ottanut asiaan kantaa, kertoipa vaan siitä hiippakunnan vt. piispalle asessori Jorma Sipilälle. Kirkonmiehet päättivät yhdessä, että asia on annettava kirkkoneuvoston käsiteltäväksi. Kuusamon kirkkoneuvosto teki kielteisen päätöksen. Kahdeksan jäsentä äänesti televisiointia vastaan ja vain kolme asettui sitä puoltamaan. Kirkkoherra ei äänestänyt lainkaan. Sen jälkeen asia annettiin kirkon hallitsijalle, Käylän rajaseututoimikunnalle. Taas tuli yhtä kielteinen päätös. Kaliman oli toki uskottava, että Käylän kirkkoon ei ole menemistä synnillisissä aikeissa. Kuusamolaisia ihmetytti, että Kalima, pastorismies, on lähtenyt elokuvien tekijöiden mukaan.
Kuusamolaisten oma uskonto
Näin hämmentävä päätös panee epäilemään, onko asiassa jotain erikoista takana. Vieraalta paikkakunnalta tulleen ihmisen on kovin vaikea ymmärtää, mitä kaikkea Kuusamossa maailmasta ajatellaan. Kaikkein helpointa on lyödä koko asia leikiksi, nauraa Kuusamon vanhoilliset laestadiolaiset suohon. Parempi on kuitenkin yrittää löytää tuntuma kuusamolaiseen laestadiolaisuuteen. Se on ulkopuoliselle vaikeaa. Kuusamolaisilla on miltei oma uskontonsa. Se on vääjäämätön, järkähtämätön uskonto.
Kysymyksiä kuusamolaisille
Teimme kuusamolaisille paljon kysymyksiä. Selvisi, että vanhat laestadiolaiset haluavat pitää elämänpiirinsä puhtaana kaikesta maailmallisuudesta. Kolmikymmenluvulla katsottiin kalossit synniksi; etelän matkalla käynyt saarnamies oli ostanut reissullaan kalossit. Kotikuusamossa sellainen ei kolmikymmenluvulla ollut säädyllistä; kalossit siis pois. Ja kun radio valloitti maan, taisteltiin sitä vastaan sitkeästi. Viimein se hyväksyttiin. Nyt on television vuoro. Avioliitto on pidettävä ehdottoman pyhänä; avioliiton kiroukseksi katsotaan laestadiolaisten piirissä syntyvyyden säännöstely On vallalla käsitys: naisen kuolinvuoteen ääreen tulee ennen viimeistä tuomiota kaikki syntymättä jääneet lapset vaatimaan äidiltään itselleen elämää. Tällainen vakaumus johtaa ylisuuriin perheisiin, sairasteleviin, heikkoverisiin perheenäiteihin.
Miksi kirkkoneuvosto kielsi
Eräs kirkkoneuvoston jäsen, nimetön, sanoi: tv halusi aitoa rajaseudun jumalanpalvelusta. Koska käyläläiset kieltäytyivät tulemasta kirkkoon, olisi kirkonkylästä viedyillä sanankuulijoilla vesitetty koko juttu. Ja toinen peruste: televisio esittää niin surkean huonoa ohjelmaa, että sitä on kaikin tavoin vastustettava. – Tämä on kirkkoneuvoston kanta. Ei kiellossa ole takana hurmahenkisyyttä.
Eetu Säkkisen teesit
- Meidän isämme aloittivat aikoinaan kovan taistelun teatterikappaleita vastaan. Nyt sielunvihollinen on kavalasti työntymässä meidän koteihimme television avulla. Ei siinä ole mitään ihmettelemistä, jos me kaikin tavoin taistelemme tuota kuvien kumartamista vastaan.
- Mikään, mikä televisiosta näkyy, ei ole totta. Se on vain sielunvihollisen järjestämää irvokkuutta, joka varmasti turmelisi meidät ja meidän lapsemme. Televisio on vihoviimeinen sielunvihollisen eksytyskeino.
- Sielunvihollinen tekee työtä, yrittää tämmöisten koneiden avulla saattaa koko kansan kadotukseen. Elämänmeno saa riettaallisen luonteen. Kohta katsotaan kaikki synti sallituksi, kohta tämä maa ehtii synnillisyyden synkeään iltaan. Me, jotka uskossa kilvoittelemme, tiedämme kuitenkin pelastuvamme.
- Tietysti meissäkin on vaivana perisynti, kaikkien ihmisten vaiva. Mutta tekosyntejä ei ole ja se on eri asia. Perisyntiä ei viimeisellä tuomiolla katsota kovin pahaksi. Sen sijaan tekosynnit, tahalliset riettaudet, saattavat ihmisen tuhoon.
Näin puhui maanviljelijä Eetu Säkkinen, Kuusamon kirkkovaltuuston jäsen. Tuvassa oli lauluseurat; kaikki kannattavat Säkkistä.
Kirkkoherra ei ota kantaa
Kuusamon seurakunnan kirkkoherra Antti Poukkula on joutunut vaikeaan asemaan. Televisioinnin vastustaminen on kovin arveluttavaa, onhan Suomen kirkko antanut siihen suostumuksensa. Niinpä Kuusamon kirkkoherra ei olekaan Käylän televisiointikiistassa mitään mieltä, ei puolesta eikä vastaan. – Olen henkilökohtaisesti lähinnä kovin vaivautunut, sanoi kirkkoherra Poukkula. – Toivon, ettei asiasta sukeutuisi riitaa paikkakunnalla.
Kuusamolaiset noloja
Ne kuusamolaiset, jotka eivät ole laestadiolaisia, ovat kotipitäjänsä puolesta noloja. – Kirjoittakaa nyt, etteivät kaikki kuusamolaiset ole samaa mieltä kuin nuo laestadiolaiset. Koko juttu on niin nolo, ettei tiedä miten siihen suhtautuisi. Televisiointi olisi ollut hyvää mainosta Kuusamolle. Nyt se jäi saamatta. Nolo juttu.
Kuusamolaiset ja televisio
Takamaiden kansan puolesta
Kuusamo on puhunut
Kuusamo on puhunut
Kuusamo on puhunut
Kuusamo1
Kuusamo3