Lestadiolainen herätysliike on suhtautunut perinteisesti varautuneesti tiedotusvälineisiin. Herätyksen levitessä 1800-luvun jälkipuoliskolla käsitteli lehdistö liikkeen toimintaa sensaationhakuisesti. Julkinen synninpäästö, seurakuntaoppi, liikutukset ja kiertelevät saarnamiehet saivat huutia artikkeleissa. 1900-luvulle tultaessa lehdistön asenne oli jo muuttunut ja varsinkin Pohjois-Suomessa toimivien sanomalehtien oli pakko huomioida laaja lestadiolainen lukijakunta.
Tällä vuosisadalla herätysliikkeen toiminta on noussut esille varsinkin silloin, kun liikkeen sisäiset ristiriidat ovat kärjistyneet hajaannuksiksi.
Ajoittain myös liikkeen opilliset korostukset ja suhde ympäröivään yhteiskuntaan ovat herättäneet kiinnostusta. Kielteiset asenteet televisioon (lähinnä vanhoillislestadiolaisilla ja esikoislestadiolaisilla), teatteriin ja elokuviin ovat luoneet herätysliikkeestä kulttuurivihamielisen ja mediaa vieroksuvan kuvan. Vanhoillislestadiolaisuudessa on 1980-luvulta lähtien pyritty muuttamaan kielteistä julkisuuskuvaa mediassa avoimella tiedottamisella. Tv-ryhmät ja sanomalehdistö ovat vierailleet suviseuroissa, vanhoillislestadiolaisista on tehty dokumenttiohjelmia ja liikkeeseen kuuluvat ovat antaneet avomielisesti haastatteluja. Lestadiolaisuus on yhä enenevässä määrin alkanut käyttää mediaa sanomansa levittämisessä. Paikallisradiot lähettävät useilla paikkakunnilla säännöllisesti ohjelmaa lestadiolaisseuroista. Vanhoillislestadiolaiset, uusheränneet ja rauhansanalaiset ovat avanneet omat kotisivunsa internetissä ja ja varsinkin vanhoillislestadiolaiset ovat jatkuvasti laajentaneet ja monipuolistaneet kustannustoimintaansa.
Samalla on tuotu esille vanhoillislestadiolaisten panos monella muulla kulttuurin saralla kuten kirjallisuudessa (Antti Hyry, Niilo Keränen, Niilo Rauhala), musiikissa (Jaakko Linjama, Toivo Kuula) ja kuvataiteissa (Paavo Tolonen, Paavo Marin).
Lestadiolaiset suurin yhtenäinen televisioton ryhmä Karjalainen 10.4.2000. Yleisradion erikoistutkijan Juha Kytömäen mukaan noin 98 prosentilla suomalaisista talouksista on televisio, joten koti-ikonin ääreen hiljennytään iltaisin lähes joka talossa. - Lestadiolaiset ovat suurin yhtenäinen televisiottomuuden valinnut ryhmä, muunlaista yhtenäistä ilmiötä en ole havainnut.
Avoimen tiedottamisen merkitys kristillisyydessämme PMS 43/26.10.1994
City-lestadiolaiset suviseuroissa Kotimaa 25-26/23.6.2000 Kilometrejä pitkä asuntovaunujen karavaani matkaa joka kesä halki Suomen Pohjoismaiden suurimpaan ulkoilmatapahtumaan, vanhoillislestadiolaisten suviseuroille. Tänä vuonna määränpäänä on Petäjävesi. TV 1:n Kulttuuritoimituksen reportaasissa kuljetaan Lehtolan kymmenhenkisen perheen matkassa espoolaisesta lähiöstä juhlapaikalle Keski-Suomeen. Paikallisilta maanviljelijöiltä vuokratulle 110 hehtaarin peltoalueelle nousee muutamassa tunnissa 60 000 asukkaan kaupunki tuhansine asuntovaunuineen. Seuraväelle myydään kolmessa merikontissa litrakaupalla ruokaa, makkaraa paistetaan 33 metriä pitkässä grillissä ja jäätelökioskikin on 28-metrinen.Puheet, virret ja Siionin laulut raikaavat 6000 hengen seurateltassa. Saarnat tulkataan neljälle kielelle ja vanhassa kirkossa pidetään myös englanninkielinen jumalanpalvelus. Pohjoisessa syntyneen protestiliikkeen kannattajat muodostavat monikulttuurisissa etelän kaupungeissa nykyisin vähemmistön. Millaista elämää viettää ruuhka-Suomessa asuva nykylestadiolainen ja mikä merkitys heille on suviseuroilla? Millaista on moderni vanhoillisuus? Onko lestadiolaisuus protestiliike vai kulttuurillinen vähemmistö, joka taistelee perinteensä säilymisen puolesta? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Kuuma kesä- sarjan reportaasissa Enkelten varjeluksessa. Ohjelma nähdään tv 1-kanavalla torstaina 6.7.klo 21.05.
Tuomittu televisio Etelä-Suomen Sanomat 25.11.1978 Vastine: Hartikka, A.; Lestadiolaisista. Etelä-Suomen Sanomat 1.12.1978
Takamaiden kansan puolesta Suomen Kuvalehti 16/1966 (Kirjeitä toimittajalle). Arto Paasilinnan kirjoitus Suomen Kuvalehdessä sen johdosta, että Kuusamon laestadiolaiset kielsivät kirkonmenojensa televisioinnin, oli sensaatiomainen siinä merkityksessä, että se sai lukijat ihmettelemään uskovaisten pimeyttä. Mutta se ei edes virittänyt lukijain mielissä kysymystä, missä ovat tuon asenteen syyt. Nämä syyt ovat kuitenkin pääpiirteissään helposti nähtävissä. takamaiden kansa on jätetty sivistykselliseen ja uskonnolliseen pimeyteen. Laestadiolaisseutujen ainoa kansankorkeakoulu, Lapin kansankorkeakoulu, sai äskettäin sulkea ovensa, kun valtio korotti sen vuokraa. Linkki.
Herrassa nukkuneita SLL 1/1928, 12 Viime marraskuun 14. Päivänä kuoli Kemissä pitkällisen sairauden jälkeen faktori Juho Heilala 49 vuoden ikäisenä. Hän oli syntyisin Paavolasta. Oulussa hän kävi aikoinaan kirjaltajanopin muuttaen sitten Kemiin, jossa toimi faktorina sikäläisessä kirjapainossa. Myöhemmin hän perusti sinne oman kirjapainon. Kunnallisiin toimiin faktori Heilala otti osaa kuuluen m.m. köyhäinhoitolautakuntaan parinkymmenen vuoden ajan. Kaupunginvaltuustoon hän myöskin kuului pitkät ajat. Valtion tulo- ja omaisuusverolautakunnan puheenjohtajana hän oli muutaman vuoden ajan. Juho Heilala oli laajalti tunnettu valistuneena kristittynä ja kristillisyyden toimihenkilönä. Niin oli hän mm. Siionin Lähetyslehden toimittajana lehden perustamisesta vuodesta 1911 vuoteen 1919 ja se painettiin mainittuna aikana hänen kirjapainossaan.
Tuomittu televisio Etelä-Suomen Sanomat 25.11.1978 Vastine: Hartikka, A.; Lestadiolaisista. Etelä-Suomen Sanomat 1.12.1978
Kun uskominen on tärkeää. HS 19.11.1997 -TV-ohjelman: "Ainoa oikea Jumala" esittely
Kuusamon kirkkoneuvosto kieltää jumalanpalveluksen televisioinnin Helsingin Sanomat 80/23.3.1966 Kuusamon kirkkoneuvosto on päättänyt kieltää jumalanpalveluksen televisioimisen Käylän rajaseutukappelista. Syyksi on ilmoitettu se uskonnollinen vakaumus, että televisio kuten elokuvatkin on syntiä. Suomen televisio on jo alustavasti valmistellut tätä Eurovisioon pyydettyä televisiointia, jonka piti tapahtua samoihin aikoihin Rukan televisioaseman vihkiäisten kanssa 17.4. Nyt on kirkkoneuvosto kuitenkin pitkän keskustelun ja äänestyksen jälkeen evännyt televisiointiluvan äänin 8 – 3. Televisiolle myönnettiin lupa kuvata Käylän kirkkoa ulkopuolelta. Lupa on kuitenkin tarpeeton, koska julkisia rakennuksia saa kuvata muutenkin. Kolme kirkkoneuvoston jäsentä puolsi luvan antamista. He... Linkki.
Lestadiolaisuus hovikelpoista? 19.11.1997 televisiossa esitetty dokumentti "Ainoa oikea Jumala" herättänyt kirjoittajan tölvimään lestadiolaisia. Linkki.
Matkalla taivaskotiin Kotimaa 36/10.9.1999 TV 2:n ohjelma sieviläisen Anna-Liisa ja Tarmo Leppälän perheen matkasta suviseuroihin Kruunupyyhyn kesällä 1999. -Liikkeen voima on sen yksinkertaisessa Sanan julistuksessa, arvioi piispa Olavi Rimpiläinen. Elämälle saa lestadiolaisesta liikkeestä selvät suuntaviivat. –Kalajokilaaksossa arvioidaan, että alueen muusta suomalaisesta maaseudusta poikkeava teollistuminen ja hyvinvointi johtuisivat nekin lestadiolaisesta hengenperinnöstä
SRK:n ja suviseurojen kotisivut on avattu PMS 22/2.6.1999 Linkki.
PMS 49/7.12.2000 SRK sai merkittävän lahjoituksen, kun Jyrki Viljanen Tampereelta luovutti isänsä Paavo Viljasen lehtikokoelman SRK:n arkistoon. Lahjoitus sisältää useita niteitä Siionin Lähetyslehtiä vuosilta 1915-1960 ja myös muuta arvokasta aineistoa..
Suviseuraradiointia kahdella kielellä PMS 24/16.6.1999 Suomenkielinen suviseuraradio (40 tuntia toimitettua ohjelmaa) kuului seuraavilla alueilla: Oulun seutu, Haapaveden ympäristö, Kokkola-Kruunupyy, Kemi-Tornio, Tervola-Karunki. Ruotsinkielinen suviseuraradio Kokkolan seudulla (18 tuntia toimitettua ohjelmaa).
Suviseura-alue alkaa hahmottua Petäjävesi-lehti 19/25.5.2000 Suviseura-alue Piesalan kylällä alkaa pikkuhiljaa saada raaminsa. Pääteltan paalut on lyöty pystyyn kevättalvella, raskasta liikennettä ja kuljetuksia varten rakennettaville pysäköintialueille on ajettu hiekkakuormia ja kovaäänisten pylväät nousevat jo komeasti kohti taivasta hämmästyttäen varmasti asiaa tuntemattomat ohikulkijat. Kiivaimmat ja ulospäin näkyvimmät työt ovat vielä edessä päin, mutta valmistelut ovat edenneet aikataulussaan. Linkki.
Oikeasta ja väärästä viestinnästä PMS 28-29/21.9.1999 Kritisoidaan kevyellä viihteellä itseään markkinoivia viestivälineitä. Niiden mukaan onni voidaan saavuttaa pinnallisella elämällä ja hetkellisillä nautinnoilla. Avioliiton pyhyys ja koskemattomuus, toisen ihmisen kunnioitus, raittius ja kristillisten arvojen vaaliminen leimataan ilottomaksi ja vanhanaikaiseksi. Lisäksi arvioidaan Kokkolan suviseurojen uutisointia tiedotusvälineissä. Sen todetaan olleen myönteistä ja asiallista
Radio sermons Christian Monthly 3/2000 The Western and Eastern Missions sponsor regular Sunday radio programs. You may tune in on the following stations. Portland, Oregon KKPZ 1330 AM 9:30 am Longview, Washington KBAM 1270 AM 8:30 am Tioga, North Dakota KTGO 1090 AM 9:00 am Virginia, Minnesota WHLB 1400 AM 7:30 am Wadena, Minnesota KWAD 920 AM 8:05 am (English) 5:05 pm (Finnish) Ironwood, Michigan WJMS 590 AM 7:00 am Hancock, Michigan WZRK 93.5 FM 7:30 am Hancock, Michigan WMPL 920 AM 8:30 am (Finnish) Sault Ste. Marie, Michigan Radio Soo 1230 AM 9:30 am Fitchburg, Massachusetts WEIM 1280 AM 7:30 am The Oregon and Washington programs are sponsored by the Western Mission. The Eastern Mission sponsors the Tioga, Virginia, Ironwood, Hancock (English sermons), and Sault Ste. Marie broadcasts. The Finnish Radio Ministry sponsors the Hancock Finnish program. The Wadena broadcasts are sponsored by the Spruce Grove congregation, and the Ashburnham congregation sponsors the Fitchburg radio program
Alasaarela Esko Huipputekniikkaa suviseurojen tiedotustoiminnassa PMS 24/16.6.1999
Esalainen Ensi kesän suviseuroissa kolme radiokanavaa PMS 15/12.4.2000 Petäjäveden suviseuroissa toimii – kuten – jo muutamana aiempanakin vuonna – kome radiokanavaa…
Furhammar Leif Dagens Nyheter 1.12.2000 Så var det dags för skandal i tv-toppen igen. Programchefen på SVT har i flera år misskött deklarationer och skatteskulder. Mediernas vällust vid uppdagandet har som vanligt varit pyramidal, skadeglädjen ohöljd. "Man får gå till botten med det här", som miljöpartiets Lotta Nilsson Hedström så träffande uttrycker saken. Frågan är bara hur många och hur mycket som ska behöva gå till botten. Varken SVT-ledningen, styrelsen, personalen eller den ranka public service-skutan pallar längre för några förtroendestormar.
Hartikka A Lestadiolaisista Etelä-Suomen Sanomat 1.12.1978
Hartikka Aaro Kristittynä tietoyhteiskunnassa Rauhan Side 4/1995, 3 – 4. -kirjallisuuden, puhelimen, nauhurin, radion, television, videoiden ja tietokoneiden käytöstä, kielteinen asenne televisioon, varoittelua e.m. välineiden käytöstä "synnilliseen" elämään, radion ja television ohjelmat pääasiassa Jumalaa ja uskoa rienaavia.
Hautamäki Aimo Siionin Lähetyslehti 90 vuotta Siionin Lähetyslehti täytti lokakuun 10. päivänä 90 vuotta. Päätös lehden perustamisesta tehtiin vuosikokouksessa Kokkolassa 9.10.1911. Lehti alkoi ilmestyä seuraavan vuoden alussa. Oli syntynyt ensimmäinen vanhoillislestadiolaisten keskusjärjestön kustantama lehti. Siionin Lähetyslehden synty liittyi läheisesti vuonna 1906 perustettuun Lähetystoimen päätoimistoon ja laajenevaan lähetystyöhön. Linkki.
Hirvonen Antti, Mikkola Pekka Radion kautta paljon kuuntelijoita Radion kautta paljon kuuntelijoita
Hultqvist Jesper ComputerSweden 18.7.2001 De teknikblyga laestadianerna i Sattajärvi i Tornedalen ska gräva bredband i sommar. Hos gruppen, där vissa har bannlyst tv:n på grund av risken för synd, ses datorn som ett arbetsredskap.
Ihonen Markku Miten lestadiolaisuus ymmärretään? Helsingin Sanomat 24.4.1990. Vastine Martti Mäkisalon lehtiarvosteluun Mikko Juvan ja Seppo Lohen kirjoista. "Lestadiolaisuuta ymmärtääkseen ei tarvitse olle lappilainen, vaan pikemminkin lestadiolainen" "Myös lestadiolaisuuden kielteinen suhde televisioon, eräänlainen mediapurismi, voi osoittautua viisaaksi ratkaisuksi. Se, että lestadiolaisuudesta tulee yhä enemmän kirjailijoita, ei johdu yksin liikkeen ahdistavista piirteistä eikä liikkeen lappilaiseksotiikasta"
Isotalus Pilvi Suviseurat radioitiin Englantiin saakka KeskiPohjanmaa 29.6.1998
J.K.P Televisio ja elävä kristillisyys SLL 11/1964, s. 227-228.
Johnson Raija Mediakasvatus ja havaintoja ajasta PMS 11/15.3.2000. …Yksi joukko on julkisuudessa leimattu vastaan hangoittelijaksi erityisesti suhteessa televisioon. Aavistamatta nykyisiä aikalaisarvioita ja television hankinnan seurauksia uskovaisten joukko on luottanut Pyhän Hengen johdatukseen, ei omiin päähän pälkähdyksiin. Kieltäytymällä televisiosta ohjelmien sisällön vuoksi se on tullut varjelluksi vaikuttajalta, joka näyttää viesteillään vetävän ihmisiä pois Jumalasta tehokkaammin kuin mikään muu viestintäväline.
Kantola Hanna Sananvastuu PMS 8/23.2.2000. …otetaanpa esimerkiksi vanhoillislestadiolainen perhe. Yleisen mielikuvan mukaisesti se on monilapsinen. Minulla on seitsemän nuorempaa siskoa: me olemme siis "tyypillinen" vanhoillislestadiolainen perhe…kirjoittajan ja toimittajan vastuuseen kuuluu myös se, että yhteisölliset kuvat pysyvät rehellisinä ja vastaavat todellisuutta. Jos vanhoillislestadiolaisen perheen "tuntomerkkinä" pidetään lasten suurta lukumäärää, osa perheistä jää huomiotta..…mielikuva vanhoillislestadiolaisesta perheestä aina monilapsisena kaipaa mielestäni tarkistamista….Minulla on useita ystäviä, joiden perheeseen Jumala on siunannut kolme lasta. Tunnen monia muitakin uskovaisia "ei-tyypillisiä" perheitä..…
Kantonen Marja Seura puhelimesta Helsingissä PMS 9/1.3.2000. Helsingin rauhanyhdistyksen toimitalolla pidettäviä seuroja voi kuunnella myös puhelimella. Palvelu on ollut käytössä viime keväästä asti. "Oli yllätys, että puhelimen toiminnasta tuli näin laajaa"., Rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Nurmela sanoo…..Kuukaudessa 1300 soittoa…
Kinnunen Pekka Lehdet evankeliumin työn palveluksessa. Lestadiolaisen lehdistön alkuvaiheita SLL 7 – 8/1996, 22-23
Koivisto Pekka Sorretut ja solvatut lestadiolaiset Kaleva 2.11.1996. Laestadius-työryhmä kokosi KUTU-seminaarin jatkuessa eilen sekiotyöskentelynä osanottajia enemmän kuin saliin mahtui…. Kirjallisuuden apulaisprofessorina Tampereella toimiva Markku Ihonen tarkasteli alustuksessaan, miten lestadiolaisuutta on julkisuudessa, lähinnä kirjallisuudessa ja lehdistössä esitetty. Ihosen pääteesin mukaan
Koivisto Pekka, Niemi Jari Omalla radiolla sanaa ympäristöön Kalevassa 29.6 - 1.7.1995 2. Omalla radiolla sanaa ympäristöön 4. Harrastusten pysyttävä pelkkinä harrastuksina 7. Videokamerat tallentavat seuroja
Korpi Gail Waaraniemi, Paul: The Voice of Zion turns twenty-five. 1974 - 1999. Voice of Zion 1/1999. -In the early years approximately 900 subscribers was fairly typical. Today, the number has nearly doubled with 1629 copies mailed out in December 1998. 425 subscriptions travel across the sea to Finland, Sweden, England, Hungary, Estonia, Israel, Togo to name some destinations.
Lampela Raili Ensimmäinen ja viimeinen. Ruukin suviseuroissa 30 vuotta sitten. SLL 6/2001, 18 Siikajokilaakson ensimmäiset suviseurat pidettiin Ruukissa heinäkuun alkupäivinä 1971. Suviseurojen tunnuslause oli otettu Jeesuksen sanoista: "Minä olen Aja 0, alku ja loppu, ensimmäinen ja viimeinen. " Sanat "Ensimmäinen ja viimeinen " kehystivät suviseuramerkkiä. Seuraväkeä 45000 Seura-alue sijaitsi 30 vuotta sitten Ruukin kylällä Siikajokivarressa. Ulkoisesti seurakenttä näytti tuolloin... Linkki.
Lohi Ulla Samuli Pentikäisen radiohartaudet kirjaksi PMS 27/7.7.1999
Mikkola Pekka Seuraradion tehoissa ongelmia Kaleva 3.7.1999
Mäki Matti, Lassila Matti, Kilpeläinen Katariina Tietotekniikka on hyvä renki, mutta huono isäntä PMS 21/23.5.2001 Vapunaattona joukko nuoria ja vanhempiakin kokoontui Espoon Rauhanyhdistyksen Vanttilan toimitalolle keskustelemaan tietotekniikasta. Nykyajan nuorille tietotekniikka on itsestäänselvyys toisin kuin heidän vanhemmilleen. Alustuksen aiheesta piti Risto Mäkelä. Monet työssäkäyvät kokevat tietokoneen tuovan vapautta työntekoon, joka ei enää ole entiseen tapaan sidoksissa aikaan tai...
Mäkäräinen Eeva Suomen Kuvalehti 17/1966 Minulle kerrottiin, että Käylän kristittyjä pyydettiin arkipäivänä kirkkoon näyttelemään jumalanpalvelusta. Sen ihmisen, ... Linkki.
Määttä Pekka O. Lestadiolaisjohtaja Erkki Reinikainen: "Televisiokieltoa emme pura" Kymppi 2/1987.
Määttä Toivo Sanomalehtiin enemmän juttuja ihmisen arjesta PMS 27.10.1999 STT:n uuden pääjohtajan Mikael Pentikäisen haastattelu
Määttä Toivo Toimittaja Jari Niemi Kalevasta: "Apu ja opastus suviseuroissa ovat tervetulleita toimittajille" PMS 15/12.4.2000 Elämänsä ensimmäistä kertaa SRK:n suviseuroihin saapuvalle toimittajalle mittava hengellinen tapahtuma voi olla jopa hämmentäväkin kokemus, opasti sanomalheti Kalevan toimittaja Jari Niemi petäjäveden suviseurojen tiedotusväkeä Jämsän kurssilla….Niemen lisäksi kurssilla luennoivat päätoimittaja Mikael Pentikäinen STT:stä ja toimittaja Heikki-Tapio Nieminen YLE:stä
Määttä Toivo Toimittaja Jari Niemi Kalevasta: "Apu ja opastus suviseuroissa ovat tervetulleita toimittajille" PMS 15/12.4.2000 Elämänsä ensimmäistä kertaa SRK:n suviseuroihin saapuvalle toimittajalle mittava hengellinen tapahtuma voi olla jopa hämmentäväkin kokemus, opasti sanomalheti Kalevan toimittaja Jari Niemi petäjäveden suviseurojen tiedotusväkeä Jämsän kurssilla….Niemen lisäksi kurssilla luennoivat päätoimittaja Mikael Pentikäinen STT:stä ja toimittaja Heikki-Tapio Nieminen YLE:stä
Niemi Jari Internetsivuista tuli heti suosittuja. Televisio pysyy pannassa vanhoillislestadiolaisessa liikkeess Kaleva 3.7.1999
Niemi Martti, Karjanmaa Jari, Luoma Katja Radiotoimittajia Pohjoismaista Ilkka 1.7.1996 Useita artikkeleita
Niemikorpi Antero Tiedotus ja lehdet keskeinen osa kristillisyyden työtä. Lehdillä osansa kristillisyyden historiassa. PMS 27/7.7.1999. Aimo Hautamäki kertoi lauantain suviseurojen lehdistötilaisuudessa tiedotusväelle kristillisyyden julkaisuista ja niiden historiasta. Hautamäki totesi yleensä joukkoviestimien vanhoillislestadiolaisuudesta välittämän kuvan olevan nykyisin myönteinen…Toimittajat ihmettelivät, kuinka Päivämies-lehti saadaan tehtyä sangen pienllä vakinaisella toimittajakunnalla…Tilaisuudessa sivuttiin myös SRK:n muuta julkaisutoimintaa. Tilaisuudessa mukana ollut kirjallisuuden tutkija Markku Ihonen käytti puheenvuoron keskusyhdistyksen julkaisemista kirjoista. Tutkijan mukaan monet ovat niin laadukkaita, että ne kelpaisivat kaupallisenkin kustantajan ohjelmaan. Kirjat ovat kehittyneet sekä sisällöltään että muodoltaan. Sisällössä uskalletaan luottaa lukijaan ja arkojakin asioita uskalletaan käsitellä.
Nieminen Maria Ulla on maalannut aina PMS 32/11.8.1999. Vanhoillislestadiolaisen, teologian maisterin, Kotimaa-lehden toimittajan Ulla Remeksen taidenäyttelystä Helsingissä (Linnunlaulun Sinisessä huvilassa) kertova artkkeli. Näyttely "Värien voimaa ja itkemätöntä itkua" on omistettu Ulla edesmenneelle isälle ja kahdelle syntymättömälle lapselle. "Mistaman tämän työni kehitysvammaisille, sairaille ja särkyneille. On asioita, joiden merkitystä emme tiedä täällä ajassa. Kuitenkin kaikilla ihmisillä on oma arvonsa, luotoisuuden arvo. Jumalan salattu olemus on läsnä. Ei tämä maailma ole vain menestyjiä varten", Ulla pohtii erään työnsä äärellä.
Nikkilä Tuulikki Sateenvarjojen päivä Toholammin Suviseuroissa Pohjalainen 1.7.1996 Sade ei lannistanut Suviseurojen väkeä. -väliotsikot: 1. Suviseurat monelle tapa. 2. TV pohditutti
Nimim. Mökin ukko Dokumentti lestadiolaisuudesta hämmensi ja ärsytti Koillissanomat Televisiossa 19.11.1997 nähty Rauni Järvilehdon ohjaama dokumentti lestadiolaisuudesta oli.. Linkki.
Nimimerkki Suvaitsevainen Kuusamolaiset ja televisio Suomen Kuvalehti 16/1966 Kuusamo on puhunut – kirjoituksen johdosta numerossa 15 tahdon ilmituoda seuraavaa. Emmekö me elä vapaassa... Linkki.
Nissilä Hanna-Leena Lehtimiehen ajatuksia suviseuratiedottamisesta Toimittajat ovat suviseuroissa arkisessa työssään. Oululaisen toimituspäällikön, ja va. Päätoimittajan Juha Maunon ajatuksia.
O'Donnell Richard W. A community strives to keep religious traditions alive in a modern society (NEW IPSWICH, N.H.) The Boston Globe 05/18/1980. - They do not have televisions or radio sets in their homes and do not attend movies or plays or frequent the sports arenas down Boston way. They live in neat and trim homes and their men work long hours, keep their hair short and have a fresh-scrubbed appearance. Their women have a healthy, comely look and do it without make-up. The unmarried women among them earn their keep, and working wives are Linkki.
Oikarainen Markku Syysseuroista paikallisradiossa PMS 40/1.10.1997 -puolen tunnin ohjelma syysseuroista Radio Moreenissa
Paananen Antti Tuhoaako viihdekulttuuri kansaamme? PMS 14/3.4.1997. Pääkirjoitus
Paasilinna Arto Kuusamo on puhunut Suomen Kuvalehti 15/1966 Kuusamossa on meneillään vakava uskonnollinen näytelmä. Pääosia esittävät Kuusamon vanhemman suunnan laestadiolaiset. Muita huomattavia osia näyttelevät Käylän rajaseutupastori Martti Kallunki, Kuusamon kirkkoherra Antti Poukkula, Suomen Televisio sekä itse Saatanakin avustajineen puheiden mukaan. Näytelmä alkoi Kuusamon kirkkoneuvoston päätöksestä, jonka mukaan Käylän rajaseutukirkosta ei saa televisioida jumalanpalvelusta. Ei saa televisioida, vaikka hankkeen takana on Suomen kirkko. Linkki.
Pekonen Laura Pohjoisen Westend Suomen Kuvalehti 27/2001. Oulunsalon lestadiolaispitäjästä on kasvanut muutamassa vuodessa Oulun hi-tech-lähiö, jossa suurperheet ja uusrikkaat asuvat vieri vieressä. (Artikkelin referointi Makkerin. Referoinnissa esillä lähinnä vain lestadiolaisuutta sivuavat asiat) Linkki.
Pentinpuro Leila "Pirusta se lähti radiokin aikoinaan" Ilta-Sanomat 70/25.3.1966 Synti on päivän keskustelujen avainsana tänään Kuusamossa. Nyt se on tullut esille television yhteydessä. Samalla tavalla on aikaisemmin keskusteltu mm. radiosta, autosta, elokuvista ja nuorisotyöstä. Kuusamon seurakuntalaisista huomattava osa edustaa laestadiolaisuuden vanhoillista suuntaa. Heidän oppinsa on ankara ja tuomionsa tinkimätön. Sen vuoksi iskevät mielipiteet yhteen usein ja ankarasti. Kysymyksessä ovat milloin kunnalliset, milloin seurakunnalliset yhteiset asiat. Nyt on kysymys siitä, että seurakuntalaiset eivät halua päästää televisiokameroita Käylän rajaseutukirkkoon Ensimmäisen kerran on tapahtunut, että... Linkki.
Piila Liisa Maria Tarkoin varjeltu turvallisuus Kirkko ja Kaupunki 43/12.11.1997 -ainoa oikea Jumala-ohjelman esittely
Pikkuaho Sami Viihteen vaikutus uskonelämään PMS 8/20.2.2002 Aikamme ihmisiä leimaa pyrkimys viihteellisyyteen. Tämä johtuu osaltaan lisääntyneestä vapaa-ajasta. Monet etsivät epätoivoisesti tarkoitusta elämälleen. Tähän tyhjiöön viihdeteollisuus tarjoaa rajattomat mahdollisuutensa. Kaupallinen seksuaalisuusi ja väkivaltaviihteen eri muodot rappeuttavat yhteiskuntaa ja ihmisten moraalia vakavasti. Viihteellistyminen vieraannuttaa ihmiset Jumalan sanan opetuksista ja kestävästä arvopohjasta. Viihde on yksi nykyajan epäjumalista. Monet ovat valmiita uhraamaan sille paljon. Kun ihminen hakee elämänsä päätarkoituksena maksimaalista viihtymistä, hän menettää lopulta kaiken. Ajassamme on liian paljon nuoria ihmisraunioita, jotka ovat kokeneet kaiken ja menettäneet kaiken. Linkki.
Piri Erkki Keskustelua videoista PMS 37/10.9.1997. –Myönteinen asenne videoihin, sen sijaan omatunto ratkaisee millaisia videoita voi katsoa: "Sopivuuden ja sopimattomuuden raja ei taas voi kulkea siinä, onko video itse otettu vai ostettu, onko se piirretty vai kuvattu. Sisältö ratkaisee".
Pyykkönen Helka Seuraradio maakuntaan, Internet Amerikkaan Keskipohjanmaa 2.7.1995
Pääkirjoitus Journalismin vastuusta PMS 37/10.9.1997 –Median vallasta ja vastuusta. –yksittäisellä ihmisellä huonot mahdollisuudet selviytyä median hampaista
Pääkirjoitus Lestadiolaiset Kotimaa 57/9.8.1977 Lehtemme palstoilla niin kuin muissakin tiedotusvälineissä on lestadiolainen herätysliike ollut parin viime vuoden aikana voimakkaasti esillä. Kotimaan osalta viimeksi herkän ja persoonallisen puheenvuoron on käyttänyt kirjailija Annikki Kariniemi. Lehtemme linjana on ollut myönteinen suhtautuminen kirkkomme herätysliikkeisiin. olisikin sekä historian että nykytajun puutetta, ellemme ymmärtäisi, miten kirkkomme elämän hengelliset pohjavirrat ovat keskeisesti herätysliikkeissä. Nämä hengelliset liikkeet ovat suurta lahjaa kirkollemme ja kansallemme.
Raittila Pekka Lestadiolaista kustannustoiminta Tampereella 1800-luvun lopulla PMS 50/1959. J.E.Pietiläisen, W.Toivosen kustannustoiminnasta, Lohduttaja-nimisen aikakauslehdestä (oli ennen Kristillisen Kuukausilehden ilmestymistä lestadiolaisten epävirallinen äänitorvi).
Raittila Pekka Lohduttaja. Eräs aikakauslehti 75 vuoden takaa. Maitojyvä 1958, 5 – 9.
Rauhala Niilo Kuusamo on puhunut Suomen Kuvalehti 17/1966 Kun kuusamolaiset uskovaiset elävät ristin sanomasta ja haluavat säilyttää uskon puhtaassa omassatunnossa, miksi he rupeaisivat tekemisiin sellaisen television kanssa, joka syytää näkyviin ”rikosta, seksiä, mainosta ja kaikenlaisia Helsingin... Linkki.
Rauni Järvilehto (ohjaus) Dokumenttiprojekti-ohjelmat Ainoa oikea jumala Tuotanto Kuvakieli 1997 -tarina vanhoillislestadiolaisten Vuokko ja Tuomo Kankaan perheestä maailmankatsomuksesta sekä kosketuspinnoista ympäröivän lestadiolaisen yhteisön kanssa. Linkki.
Remes Ulla Vanhoillislestadiolaisuus on avautumassa internetissä Kotimaa 2/15.1.1999
Remes Ulla Suomalaista diakoniaa ja lestadiolaisuutta Italian televisioon Kotimaa 25-26/24.6.1999 Italialaisen RAI UNO-tv-yhtiön sarjassa Kristityt 2000 kuvataan espoolaisen vanhoillislestadiolaisen papin Seppo Särkiniemen perhettä ja työtä.
Remes Ulla Petäjävedeltä ennätyksellisen laaja suviseuraradio Kotimaa 25-26/2000 Petäjäveden suviseuroissa kokeillaan tähän asti Suomen suurinta yksityista tapahtumaa varten perustettua radioasemaverkkoa. Pääosin Digita Oy:ltä vuokratun radioasemaverkon lähetykset kuuluvat 11 radioasemalta ympäri maata. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen suviseurat kuuluvat Kesä-Heinäkuun vaihteessa torstaista maanantaihin. Kukin asema koostuu mastosta, lähettimestä ja antennista. Ohjelmaa tulee neljänkymmenen tunnin ajan. Aikaisempina vuosina radioasemia on ollut pari-kolme. -Näin lyhyttä tapahtumaa varten ei ole näin montaa asemaa aikaisemmin pystytetty. Hanke on ainutlaatuinen ja haastavuudessaan yksi uramme mittavimpia, kertoo Radiopalvelujen myyntipäällikkö Unto Perälampi Digita Oy:stä. Suviseuraradion ohjelmassa pyritään mahdollisimman aitoon ja suoraan vuorovaikutukseen. -Oma radioasema mahdollistaa sen, että ohjelma sellaisenaan välittyy kuulijalle. Kodeissa on paljon juurisynnyttäneitä äitejä ja vanhuksia ja sairaita, joilla ei ole mahdollisuutta tulla paikan päälle. -Toisaalta radion kuuntelemisen kynnys ei ole ulkopuoliselle yhtä korkea, kuin paikan päälle tulemisen kynnys, pohtii suviseurojen tiedotustoimikunnan radiovastaava Hanna Nurminen.
Ruohola Leena Vuotuinen kohokohta Satakunnan Kansa 28.6.1991 ... Televisio, Vanhoillislestadiolaiset eivät myöskään katso televisiota. - Siellä esitetään kristillisten perusarvojen vastaista ohjelmaa, Pekka Vuonokari selvittää. Hän pitää kotien kannalta turvallisena ratkaisuna sitä, ettei sinne hankita televisiota. Televisio-ohjelmat ovat seksistisiä sekä väkivaltaisia. Kuvan ja äänen yhdistelmä on voimakas vaikuttaja. Se turmelee helposti mielen. Radiota vastaan liikkeellä ei ole sanottavaa. - Televisio on verraton opetusväline eikä lestadiolaisten lapsilta kielletä koulujen opetusohjelmien seuraamista....
Räty Reetta Isä tietää kaiken HS NYT-liite 26/26.6.-2.7.1998 Lestadiolaiset nuoret eivät tarvitse meikkejä, rocklauluja tai Bumtsibumia, sillä ilonpidosta huolehtii kaikkivaltias itse. Väliotsikoita ja esille nostettuja lainauksia artikkelista -Jumalan lapset. Lestadiolaisnuoret ovat puhtaita kuin lapset, puhuvat kuin aikuiset ja elävät niin kuin saarnaajasedät opettavat. -"En tunne yhtään rokkilaulua, mutta osaan ulkoa sata Siionin laulua". -"Pidämme hauskaa liikkumalla luonnossa ja istumalla nuotion ääressä". - "Gospel on syntiä". -"Herätkää hyvät ihmiset". Linkki.
Räty Reetta Edistykselliset, vanhoilliset Internetin "sopivat sivut" innostavat uskovaisiakin LESTADIOLAISNUORET ovat epämuodikkain ilmiö, mitä ajatella saattaa. Yksilöä korostavassa yhteiskunnassa he nojaavat yhteisöön, ja ulkonäköä palvovassa maailmassa he "tyytyvät siihen mitä Jumala on luonut". Kun muu maailma elää viihteen keskellä ja viihteestä, he lukevat kaksituhatta vuotta vanhaa kirjaa ja odottavat iankaikkista autuutta. Vastaukset Reeta Rätyn artikkeliin: Nimim. Eivät teot pelasta, vaan usko; Lestadiolaisia on moneksi. HS NYT- viikkoliite 27/1998 Fräntilä, Markku; Ja erilaisuutta on kunnioitettava. HS NYT-viikkoliite 27/1998. Linkki.
Saari Antti Kirjallisuudenopetus kouluissamme PMS 43/27.10.1999. Kirjan syrjäytymiseen on vaikuttanut eniten sähköinen media. Televisio, videot, tietokoneet ja internet ovat muuttaneet vanhempien ja lasten ajankäyttöä. Sinänsä käyttökelpoiset välineet on päästetty isännän rooliin muokkaamaan arvoja ja asenteita kyseenalaiseen suuntaan. Viihde, seksi ja väkivalta turmelevat vastaanottavaista mieltä. Eikä lapsuutta enää ole….Tässä yhteydessä voi sanoa, että kristillisyyden kielteinen kanta televisioon on suojellut uskovaisia perheitä monelta pahalta. Kritisoi äidinkielen pientä tuntimäärää, toteaa yläasteen ja lukion kirjallisuudenopetuksen heikentyneen jaksoluvun myötä ja koulukirjastojen tilanteen olevan katastrofaalisessa tilassa. Lopuksi kehoittaa uskovaista opiskelijaa ehdottamaan opettajalle kirjan vaihtamista, mikäli luettava kirja vaikuttaa liian astilliselta tai muuten sopimattomalta Toisaalta toteaa, etti kristillisyydessä ole millonkaan ole annettu luetteloa siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei. Sama pätee kirjallisuuteen. Lukeminen kysyy aina henkilökohtaisesta valvomista. Se kysyy myös vanhempien vastuuta. Kirjojen pariin on ohjattava, lukemista seurattava…
Savela Voitto Television käyttö koulussa SLL 9/2001, 14 – 15. Periaatteelliset ratkaisut. Vuoden 1963 Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen vuosikokouksen tele- visioasiasta antama periaatteellinen kannanilmaisu sisälsi perustan myöhemmin koulutelevisiosta käytävälle keskustelulle, vaikka silloin vielä ei ollutkaan esillä koulutelevisio. Varsinaisesti keskustelu käynnistyi television tultua laajemmin koulujen käyttöön.
Stenbäck Irma STT:n uudeksi päätoimittajaksi Mikael Pentikäinen Helsingin Sanomat 2.10.1999 "Vaikeinta asioiden syventäminen" Suomen Tietotoimiston, STT:n uudeksi päätoimittajaksi ja toimitusjohtajaksi nimitettiin perjantaina Etelä-Saimaan päätoimittaja Mikael Pentikäinen, 34. Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatti Pentikäinen ehti vetää Lappeenrannassa ilmestyvän maakuntalehden päätoimittajuutta kolme ja puoli vuotta. "Tuntui hyvältä vaihtaa vetovastuuta. Jään kaipaamaan Saimaan seutuja, mutta alun perin olen hesalaispoika. Sattumalta STT:n edellinenkin päätoimittaja tuli Etelä-Saimaasta", Pentikäinen sanoo. STT:n edellinen päätoimittaja Kari Väisänen erosi tehtävästään heinäkuussa saatuaan ehdollisen... Viite (toimittajan koneen paikallinen tiedosto) Linkki.
Suomala Jaakko Television puuttuminen kotoa ei ole haitaksi PMS 13/26.3.1997
Tasanen Reijo Evankeliumi kuuluville radion välityksellä PMS 18/2.5.2001 Suviseurojen radioinnilla on jo pitkät perinteet. Viime vuosina muutamat rauhanyhdistykset ovat saaneet mahdollisuuden seurojen radioimiseen paikallisradion kautta tai erillisten hengellisten ohjelmien lähettämiseen. Alajärven Rauhanyhdistyksellä on jo kokemusta radioitavien hengellisten iltojen järjestämisestä. Näistä kokemuksista kertoi Raimo Hosionaho. Alajärveläiset ovat järjestäneet hengellisiä iltoja paikallisradiossa jo kahdeksan vuoden ajan. Lisäksi on lähetetty vuosittain neljät sunnuntain päiväseurat rauhanyhdistykseltä. Linkki.
Tikkanen Jouni Ei minulta mitään puutu, paitsi satelliittiyhteys PMS 8/20.2.2002 (Hannu Raittilan romaanin Ei minulta mitään puutu arvostelu). Suviseuroista on tullut koko vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen symboli. Niistä on kasvanut jokavuotinen tapahtuma, jonka kävijämäärää lehdistö vertaa suurimpiin rockfestivaaleihin ja messuihin. Seurat edustavat valtaväestölle vanhoillislestadiolaisuutta joka suhteessa. Niiden pohjalta luodaan käsityksiä liikkeen kannattajien arvomaailmasta, eikä kuva aina ole pelkästään myönteinen.
Tulonen Hannele Pelästyikö seurakunta entistä Joka Poikaa? Helsingin Sanomat 31.5.2000. Kuusamon seurakunnan 10-vuotiaille tilattiin 300 JiiPee-lehden seurustelunumeroa. Entinen Joka Poika on nykyisin "tytön ja pojan lehti", jonka kysymyspalstoilla ovat äänessä etupäässä tytöt. "Mitä tehä, kun kolme jätkää on kysynyt, rupeetko oleen", kysyy "tyttö 12 vee". "On niin haikeaa kattoo kavereita poikakavereidensa kaa, kun ei ittel oo", kirjoittaa Poikaa kaipaava 11 vee. "Mun kaverit sanoo, että on...
Valli Elsa Kuusamo on puhunut Suomen Kuvalehti 17/1966 Herra Arto Paasilinna on pilkannut artikkelissaan (SK n:o 15) Kuusamon vakaata kristikansaa ja levittänyt vääristeltyjä tietoja kuusamolaisista perheenisistä ja –äideistä. Herra A.P. ei ole oikea henkilö mittailemaan niiden kuusamolaisten ja koko kansamme uskovaisten vanhempien työn arvoa, jotka ovat vuosisadat meidän päiviimme asti kasvattaneet kunnon... Linkki.
Vehviläinen Riitta "Siionin asuvaiset" nelipäiväisissä suviseuroissaan HS 5.7.1976. Sievin lestadiolaisseuroihin tuli 60 000 sanankuulijaa. ….Liikkeen piiriin kuuluvat vetävät kuitenkin hyvin tarkan rajan uskottomien ja "uskomassa olevien" välille: "Jos joku seurakunnan jäsen rikkoo sääntöjä vastaan eikä hän seurakunnan nuhtelusta huolimatta tunnusta rikettään synniksi ja kadu sitä, häntä ei enää tervehditä "Jumalan terveellä", selventää... Maalliset asiat eivät silti ole vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen kuuluville vieraita: "Kyllä maallisetkin asiat täytyy hoitaa, vaikka meitä ajallinen elämä ei kiinnostakaan niin paljon kuin uskonasiat", sanoo seurojen järjestäjänä toimineen. Linkki.
Villa Janne "Suomalaiset rohkaistuvat puhumaan vakaumuksestaan" arvioi STT:n päätoimittaja Mikael Pentikäinen. Kotimaa 7/18.2.2000. Katsomuksellisille kysymyksille pitäisi olla enemmän tilaa mediassa, toteaa STT:n päätoimittja Mikael Pentikäinen. Samalla hän varoitta uskonnollisen maailman pintakuohuista ja helppoheikeistä. Median olsi kyettävä käsittelemään uskonnon syvempiä pohjavirtoja…
Yli-Parkas Hanne Tiedottamisesta vastaa sata ammattilaista Keskipohjanmaa Suviseuraliite 30.6.1999 Internet tavoittaa uutta väkeä