Leeviläisyys

Leeviläisyys on esikoislestadiolaisuudessa 1960-luvulla syntyneissä erimielisyyksissä vähemmistöön jäänyt ryhmittymä. Nimensä se on saanut norrbottenilaisesta saarnaajasta Levi Älvgrenstä. Kannattajia tällä ryhmällä lienee noin pari sataa, pääosin Suomessa. Hajaannuksen syinä olivat Laestadiuksen postillojen uudistetut painokset ja erimielisyydet asennoitumisessa yhteiskunnassa tapahtumiin muutoksiin. Leeviläiset pitävät tarkasti kiinni Laestadiuksen saarnojen alkuperäisesta asusta. He suhtautuvat jyrkän kielteisesti radioon, televisioon ja noudattavat tarkasti perinteisiä pukeutumis- ja tapanormeja. Edellämainittuihin seikkoihin nojaten he katsovat edustavansa alkuperäistä esikoislestadiolaisuutta.

Seurailmoituksia

Hengellisiä ilmoituksia: Herätys! Nukkuva sielu! HS 28.3.1982. -esikoisuuden opposition seurailmoitus,
Seurapaikkakuntina: Joensuu, Eno, Lappeenranta, Taipalsaari, Heinävesi, Mikkeli, Hämeenlinna, Laitila, Karinainen, Honkilahti, Vammala, Karkku, Tampere, Uusikaarlepyy

Kokoukset. Nouskaa ylös unesta ennekuin kynttilä sammuu, huoatkaa ennenkuin kuolema hengen salpaa
Esikoislestadiolaisten opposition ilmoitus seuroista Enossa. Puhujina Eero Mäkelä ja Lauri Koistinen Ruotsin Lapista. Pielisjokiseutu 28.3.1985.

Ilmoitus En ung representant av den ursprungliga västlaestadianismen Norbottens Kuriren heinäkuu 1973 En ung västlaestadian bemöter predikanten Gunnar Jönsson: Laestadianer kallade gardiner för horbyxor. Ett svar herr Jönssönsu uttalande I Norrbottens Kuriren den 11 juli 1973. Esikoislestadiolaisuuden opposition vastine 
Ilmoitus Uskallatko HS 5.4.1981. Eskoislestadiolaisten opposition ilmoitus lähetysmatkasta Suomessa. Uskallatko tulla kuulemaan kuolemaan tuomittua Kristusta? Uskallatko tulla kuulemaan Hänen oppiaan, vaikka omat opettajasi ovat sen opin kironneet ja tuominneet kerttiläisyydeksi? Uskallatko ottaa vastaan, lukea ja pitää hallussasi niitä julkaisuja, joissa Kristuksen oppia puolustetaan ja joissa antikristuksen kavallus ilmi tuodaan, vaikka omat opettajasi ovat kironneet ne kirjoitukset, kiletäneet niitä lukemasta ja määränneet poltettavaksi? Uskallatko puolustaa Kristusta ja tuomita antikristuksen julkisesti, vaikka oma henkesi joutuisi vaaraan? Jos et uskalla, niin sinulle kuuluvat ilmestyskirjan sanat (Ilm.21:6): MUTTA PELKUREILLE J.N.E. PITÄÄ OSA OLEMAN SIINÄ JÄRVESSÄ, JOKA TULESTA JA TULIKIVESTÄ PALAA, JOKA ON TOINEN KUOLEMA. Jos uskallat, niin olet tervetullut seuraamme, kun kokoonnumme Jumalan sanan ympärille seuraavasti: Oulu 11.4., Uusikaarlepyy 12.-13.4; Honkilahti 14-17.4.; Pöytyä 18.4.; Kyrö 19.-20.4; Karkku 21.-22.4.; Tampere 22.4.; Hämeenlinna 23.-24.4.; Helsinki 25.-26.4.; Lahti 27.-28.4.; Joensuu 29.4.; Eno 30.4.-1.5.; Heinävesi 2.-3.5. Ensinsyntyneen laestadiolaisen seurakunnan lähetys Ruotsin Lapista.
Ilmoitus Vakna upp, sovande själ! Norrländska Socialdemokraten 10.9.1982 (annons utgiven av de förstföddas opposition) Glömde du bort Bibelns budskap om dessa yttersta tider ? Är det nu passande för profeterna att predika: "Frid, frid och ingen fara"? Har man nu anledning att övergiva det Guds ord som har skrivits I den helige Andes ljus (Bibeln, Luther och Laestadius), eller att bearbeta Ordet enligt nutidsmänniskans smak? Ta vara på det ordet som Gud talar genom oss. Då skall Du inte behöva bli tagen på sängen då prövningens stund är inne. Då skall sovande själar vakna för sent. Hos oss finner Du den gamla laestadianska läran I dess ursprungliga renhet både I skrift och tal. Välkommen till (mötet) i Ullatti kyrkan 10.9 Kompelusvaara skolan 11.9 Tärendö kyrkan 12.9, 13.9 Pajala församlingsgården 14.9 Junosuando kyrkan 15.9 Gällivare Servicehuset 16.9. Vittangi kyrkan 17.9. Övre Soppero kapellet 18.9. Vi utdelar skrifter från väckelsens äldsta tid I broschyrform gratis till alla intresserade (Finska och svenska) Den förstfödda laestadianska församlingen I Sveriges lappmark. Predikanter: L.Koistinen, E.Mäkelä, K.Koistinen, S.Mäkelä m.fl.
Lähdeviitteet
Ej laestadianhatare, obs Tag och tänk om Norrbottens Kuriren juli 1974 Kritiikkiä esikoislestadiolaisia ja heidän postillakiivailujaan vastaan.
Nimim. LK och LÄ En predikan får inte styckas i småbitar Norrländska Socialdemokraten sommar/1974 Esikoislestadiolaisuuden opposition vastine 6.7.1974 olleeseen saarnaaja Gunnar Jönssonin haastatteluun.
Pohjanen, Bengt Terveisiä helvetistä Kaleva 6.11.1996. Kirjailija Bengt Pohjanen kertoo yhteydestään ja tapaamisistaan esikoislestadiolaisen saarnaaja Pikku-Leevin (=Levi Älvgren) kanssa Pohjasen toimessa k.o. vaiheessa vielä Ruotsin evlut. kirkon pappina: Pohjanen kertoo menneensä Jällivaaraan pitämään päiväsaarnaa ja käyneensä pitämässä matkan varrella olevassa kappelissä pitämässä ehtoollisjumalanpalvelusta: Pikku-Leevi piti kokouksia kylässä. Leevillä oli yhtä suuri seurakunta kuin Noalla eli kahdeksan vanhurskasta, mutta ihmiset tulivat kuuntelemaan Leeviä, jossa tunnisti kaikki houkan piirteet…Leevi oli vanha kaivostyömies, harteva ja voimakas kuin karhu…Siinä kappelissa ja sillä hetkellä sain ystävän ja veljen, ainoan joka oli uskollinen loppuun saakka. Olen aivan varmaan ainoa pappi, joka on saanut armon ja kunnian istua Leevin vieressä pöydän takana. Leevi oli nerokas ihminen. Kyllä se tiesi, etten voinut jakaa sen uskomattomia teologisia käsityksiä ja perspektiivejä. Meitä yhdisti pelkäämättömyys. "Me emme tärise!" Niin Leevi huusi saarnoissaankin meistä. Leevin saarnoissa oli niin kovia lauseita, etten uskalla siteerata häntä tässä yhteydessä….Leevi oli ollut kova kommunisti. Siitä se oli selvinnyt parannuksen kautta ja siinä kohdassa se oli pyhittynyt "puhumalla sitä vasthaan, ei siittä, poika , muuten selviä." Ikuinen totuus. Leevi ei ollut saanut mitään kirkollista vihkimystä…Eikä se tarvinnut. Leevi sanoi, että julistamiseen tarvitsi vain sisäistä ymmärtämistä, sialta lainattua suuta ja lahjaa nostaa sydämen suuhun. Leevi ei ollut lukenut kirjoja. Sille riitti Raamattu ja Laestadiuksen alkuperäiset, väärentämättömät saarnat. Mutta se pystyi näytt’mään missä "sisäinen ymmärrys" oli Vein kerran korkeakirkollisen papin Leevin tykö Pappi hikoili ja Leevi löylytti. Siinä pirtissä oli todellista Jumalan teatteria. Leevillä oli ironiaa ja huumoria, se käytti kuvakieltä, johon kuuluivat navan alla olevat asiat ja naisten hatut, teeveet, verhot ja haitarit, himojen synty, vaikutus, niitten voittaminen ja Kristuksen sotilaan kärsityt tappiot. Korkeakirkollinen pappi vetosi virkaansa ja vihkimykseensä. Lopuksi se teki tyhmyyden väittää, että taivaan valtakunnan avaimet olivat Rooman paavilla. Eikö tyhmyydellä ollut mitään rajoja nää? Leevi otti pappiraukkaa ristinketjusta kiinni ja väänsi niin, että pappi oli hirttyä. Sitten se huusi sille suoraan naamaan: "Taihvaan valtakunnan avvaimet oon olheet Saivomuotkassa, sielt net viethiin Purhnuun ja nyt ne oon täälä Svappavaarassa! Täälä net, poka oon, eikä missään paavin perseessä!" Leevi edusti suurta asiaa, jota se hoiti pienellä kielellä. Sen maailma oli niin pieni, että väitti lutherin kirjoittaneen Uuden testamentin.
Eeva Suojanen Äidin ääni Turun Sanomat 13.5.2001 Euralaisella Sinikka Koistisella on yksitoista lasta, mutta äitienpäivälahjoja hän ei ole saanut yhtäkään. Ehkä lapset ovat joskus tuoneet koulussa tehtyjä äitienpäiväkortteja, mutta niitä ei äiti ole säilyttänyt. Ei ole meillä tapana. Meillä äitienpäivä on kuin mikä muu päivä tahansa, hän sanoo huolettomasti. Ei meillä vietetä nimi- eikä syntymäpäiviäkään. Niitä saisi olla aina viettämässä; melkein aina olisi jonkun merkkipäivä.
Norrbottens Kuriren heinäkuu 1973. En ung representant av den ursprungliga västlaestadianismen: En ung västlaestadian bemöter predikanten Gunnar Jönsson: Laestadianer kallade gardiner för horbyxor. Ett svar herr Jönssöns uttalande I Norrbottens Kuriren den 11 juli 1973. ?esikoislestadiolaisuuden opposition vastine.
Uskallatko? Helsingin Sanomat 5.4.1981. Eskoislestadiolaisten opposition ilmoitus lähetysmatkasta Suomessa.
Uskallatko tulla kuulemaan kuolemaan tuomittua Kristusta?
Uskallatko tulla kuulemaan Hänen oppiaan, vaikka omat opettajasi ovat sen opin kironneet ja tuominneet kerttiläisyydeksi?
Uskallatko ottaa vastaan, lukea ja pitää hallussasi niitä julkaisuja, joissa Kristuksen oppia puolustetaan ja joissa antikristuksen kavallus ilmi tuodaan, vaikka omat opettajasi ovat kironneet ne kirjoitukset, kiletäneet niitä lukemasta ja määränneet poltettavaksi?
Uskallatko puolustaa Kristusta ja tuomita antikristuksen julkisesti, vaikka oma henkesi joutuisi vaaraan?
Jos et uskalla, niin sinulle kuuluvat ilmestyskirjan sanat (Ilm.21:6): MUTTA PELKUREILLE J.N.E. PITÄÄ OSA OLEMAN SIINÄ JÄRVESSÄ, JOKA TULESTA JA TULIKIVESTÄ PALAA, JOKA ON TOINEN KUOLEMA. Jos uskallat, niin olet tervetullut seuraamme, kun kokoonnumme Jumalan sanan ympärille seuraavasti:
Oulu 11.4., Uusikaarlepyy 12.-13.4; Honkilahti 14-17.4.; Pöytyä 18.4.; Kyrö 19.-20.4; Karkku 21.-22.4.; Tampere 22.4.; Hämeenlinna 23.-24.4.; Helsinki 25.-26.4.; Lahti 27.-28.4.; Joensuu 29.4.; Eno 30.4.-1.5.; Heinävesi 2.-3.5.
Ensinsyntyneen laestadiolaisen seurakunnan lähetys Ruotsin Lapista.
Vakna upp, sovande själ! Norrländska Socialdemokraten 10.9.1982 (Annons utgiven av de förstföddas opposition)
Glömde du bort Bibelns budskap om dessa yttersta tider ?
Är det nu passande för profeterna att predika: "Frid, frid och ingen fara"?
Har man nu anledning att övergiva det Guds ord som har skrivits I den helige Andes ljus (Bibeln, Luther och Laestadius), eller att bearbeta Ordet enligt nutidsmänniskans smak?
Ta vara på det ordet som Gud talar genom oss. Då skall Du inte behöva bli tagen på sängen då prövningens stund är inne. Då skall sovande själar vakna för sent.
Hos oss finner Du den gamla laestadianska läran I dess ursprungliga renhet både I skrift och tal. Välkommen till (mötet) i Ullatti kyrkan 10.9
Kompelusvaara skolan 11.9
Tärendö kyrkan 12.9, 13.9
Pajala församlingsgården 14.9
Junosuando kyrkan 15.9
Gällivare Servicehuset 16.9.
Vittangi kyrkan 17.9.
Övre Soppero kapellet 18.9.
Vi utdelar skrifter från väckelsens äldsta tid I broschyrform gratis till alla intresserade (Finska och svenska) Den förstfödda laestadianska församlingen I Sveriges lappmark.
Predikanter: L.Koistinen, E.Mäkelä, K.Koistinen, S.Mäkelä m.fl.
Päivitetty 09.12.2006 09:14
© Lestadiolaisuus.info

Sponsored by ProKarelia