Lestadiolainen herätysliike on kärsinyt historiansa aikana lukuisista hajaannuksista. Herätysliikkeen kannalta pahin hajaannus tapahtui 1800-1900 vuosisatojen vaihteessa. Tällöin lestadiolaisuus hajosi Suomessa kolmeen ryhmittymään; vanhoillislestadiolaisuuteen, esikoislestadiolaisuuteen ja uusheräykseen. Uusheräys sai kannatusta Kittilässä, Sodankylässä, Kemijärvellä ja Sallassa, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, useimmissa kaupungeissa sekä Kaakkois-Suomessa. Esikoislestadiolaisuuden kannatus keskittyi lähinnä Etelä-Suomen kaupunkeihin ja joihinkin yksittäisiin maaseutupaikkakuntiin (Eno, Pihtipudas, Asikkala, Orimattila, Padasjoki, Jämsä, Kokemäki, Huittinen ja Teuva) muualla. Vanhoillislestadiolaisuuden kannatus kattoi lähes koko lestadiolaisuuden leviämisalueen, vaikkakin se edellä mainituilla kilpailevien suuntien kannatusalueilla saattoi jäädä vähäiseksi (esim. Enossa, Padasjoella, Keiteleellä ja joillakin paikkakunnilla Etelä-Pohjanmaalla sekä Kaakkois-Suomessa).
Myös Pohjois-Amerikassa liikkeen sisällä oli erimielisyyksiä jo 1880-luvulla ja ne heijastuivat vanhalle mantereelle. Hajaannukseen on nähty useita syitä. Yhtenä syynä on nähty ensimmäisen lestadiolaissukupolven väistämätön siirtyminen ajan rajan toiselle puolelle vuosisadan lopulla. Toisena syynä on pidetty liikkeen keskeisen vaikuttajan ja riitojen sovittelijan Juhani Raattamaan kuolemaa 1899. Edellä mainitut syyt aikaansaivat liikkeen vaikutuskeskusten Jellivaaran, Lannavaaran ja Kittilän välille kilpailutilanteen. Lisäksi herätysliike oli levinnyt yhä kauemmas erilaisille kulttuuri-, talous- ja kielialueille. Uusilla alueilla liike joutui sopeutumaan täysin erilaiseen kulttuuriympäristöön kuin syntyalueellaan Ruotsin Lapissa. Lisäksi uusilla alueilla lestadiolaisuuteen liittyneillä henkilöillä saattoi olla merkittävästi erilainen uskonnollinen tausta (ortodoksinen, baptistinen, vapaakirkollinen) kuin liikkeen ydinalueella Lapissa. Uskonnollisten liikkeiden välinen kilpailu oli myös toista luokkaa Etelä-Suomen satamakaupungeissa tai Michiganin kaivoksilla kuin Lapin kairojen keskellä.
1930-luvulla syntyi vanhoillislestadiolaisuudessa kiistaa suhtautumisesta Amerikassa muodostettuun lestadiolaiseen kirkkokuntaan nimeltään "Apostolic Lutheran Church". Erimielisyydet johtivat uuteen hajaannukseen ja uuden lestadiolaissuunnan, pikkuesikoisuuden / rauhansanalaisuuden, muodostumiseen.
Myös uusheräyksessä oli hajaannus, jonka seurauksena muodostettiin Suomen Lähetysseuran Laestadiolaisen Haaraosaston kilpailijaksi Suomen Lestadiolainen Lähetysliitto. Vaikka erimielisyydet uusheräyksen sisällä saatiin sotavuosina painettua "maton alle", johtivat ne myöhemmin uuteen hajaannukseen ja ns. peuralaisuuden syntyyn. Esikoislestadiolaisuudessa ilmeni myöskin erimielisyyksiä 1930-luvulla. Ne johtivat hajaannukseen kuitenkin vasta 1960-luvulla
Vanhoillislestadiolaisten puhujien ja seurakuntavanhinten kokouksen osanottajia ruotsalaisen keskikoulun pihalla Oulussa kesäkuussa 1934. Kokous sinetöi lopullisesti ensimmäisen hajaannuksen vanhoillisuuden sisällä ja liikkeen pääuomasta irtaantui rauhansanalaisuudeksi kutsuttu suuntaus.
Alla luettelo allekirjoittaneen arkistossa olevista vanhoillislestadiolaisuuden hajaannuksia käsittelevistä artikkeleista. Herätysliikkeen sisäiset erimielisyydet ovat esillä myös monissa muissa arkistossa olevissa lehtiartikkeleissa. Lehtileikkeitä on lähinnä 1960-luvun alussa tapahtuneesta erosta, jolloin lestadiolaisuuden suurimmasta ryhmästä erosi (opposition mielestä erotettiin) ryhmä, jota on myöhemmin kutsuttu nimillä pappislinja tai elämänsanalaisuus. Oppositioon liittyi kymmenkunta, jäsenmäärältään pientä rauhanyhdistystä sekä 2/3 liikkeeseen kuuluneista papeista ja joitakin maallikkosaarnaajia. Eron syinä voidaan pitää mm. erimielisyyksiä seurakuntakäsitteestä, suhtautumisesta kirkon harjoittamaan lähetystyöhön ja yleensä kirkkoon sekä sen tunnustuskirjoihin.