Ylivoimaisesti suurin ryhmä (arviolta ¾ kaikista lestadiolaisista) kuuluu maassamme liikkeen vanhoillislestadiolaiseen haaraan, jonka keskusorganisaationa toimii SRK (= Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys). Muita lestadiolaisuuden suurehkoja haarautumia ovat Suomessa esikoislestadiolaisuus, rauhansanalaisuus ja uusheräys.
SRK:n kuuluu 200 paikallistason toimintaa organisoimaan perustettua rauhanyhdistystä. Rauhanyhdistyksissä oli vuoden 1997 lopulla vajaat 31 000 jäsentä ja suurimpia jäsenmäärältään niistä olivat Oulun (yli 1700) ja Helsingin (yli 1300) Rauhanyhdistykset. Herätysliikkeellä oli vuonna 1999 vähintään kerran vuodessa tapahtuvaa toimintaa noin 2/3:ssa (67 %) evankelisluterilaisen kirkon seurakunnista. Herätysliikkeen kannatuksen painopiste on Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla. Liikkeenvuosittainen suurtapahtuma on suviseurat , joissa saattaa samanaikaisesti olla paikalla runsaat 70 000 osanottajaa. Vanhoillislestadiolaisuuden pää-äänenkannattajana ilmestyy viikoittain Päivämies -niminen lehti, jonka levikki on runsaat 21 000 kappaletta. Lisäksi liike julkaisee kerran kuussa ilmestyviä Siionin Lähetyslehteä sekä Siionin Kevättä.
Vanhoillislestadiolaisilla on Suomen lisäksi säännöllistä toimintaa Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Norjassa, Virossa, Venäjällä, Latviassa, Saksassa, Unkarissa ja Englannissa. Ruotsissa liikkeen keskusjärjestö on nimeltään Sveriges Fridsföreningars Central (SFC) ja siihen kuuluvat Tukholman (Stockholms Fridsförening), Taalainmaan (Dalarnas Fridsförening), Mälarenlaakson (Mälardalens Fridsförening), Boråsin ja Norrbottenin (Norrbottens Fridsförening) rauhanyhdistykset.
Kanada ja Pohjois-Amerikassa vanhoillislestadiolaisuus muodostaa oman kirkkokunnan nimeltään Laestadian Lutheran Church. Kirkkokuntaan kuuluu 28 seurakuntaa. Suurin osa Amerikan vanhoillislestadiolaisista asuu Minnesotan, Michiganin, Arizonan ja Washingtonin osavaltioissa sekä Kanadan Saskatchewanissa. LLC julkaisee kahta lehteä: The Voice of Zion ja The Shepherd’s Voice. Virossa toimintajärjestö on nimeltään Eesti Luterlik Rahuühendus ja vanhoillislestadiolaisuus on saanut jalansijaa ennen kaikkea kaakkoisessa Virossa, Tarton seudulla sekä Tallinnassa. Venäjälle ovat vanhoillislestadiolaiset perustaneet rauhanyhdistykset Pietariin (St Petersburg), Petroskoihin (Petrozadovsk), Pesotshnyihin, Koivistolle (Primorsk), Viipuriin (Viborg), Tveriin, Moskovaan ja Samaraan. Muualla liikkeen toiminta tapahtuu ilman virallista organisaatiota.
Lestadiolaisuuden muiden haarautumien toimintaan voit perehtyä valitsemalla linkit tai lestadiolaisuuden eri suunnat